Тук сме събрали някои най-често задавани въпроси за лечението на обикновени брадавици с Ацетокаустин и сме дали отговорите. Ако имате други въпроси, можете да ги зададете чрез формата за контакт с нас или във форума ни.


Какво представляват брадавиците?
Как изглеждат брадавиците?
Как се появяват брадавиците?
Всеки ли може да се зарази?
Обикновени брадавици или кокоши трън?
Защо да премахваме брадавиците?
Къде най-често мога да се заразя с брадавични вируси?
Какво стимулира развитието на инфекцията с брадавичните вируси?
Необходимо ли е брадавиците да се отстраняват?
Какви начини за премахване на брадавици се използват?
Как се прилага Ацетокаустин разтвор?
Кои са предимствата на Ацетокаустин?Какво представляват брадавиците?

Брадавиците представляват образувания на кожата, причинени от вируси. При отслабване на имунната система на индивида, брадавичните вируси проникват в клетките на кожата в зоните, където е наранена.
Почти всеки един от нас е имал брадавица в определен момент от живота си, най-често в детството. Брадавиците могат да се появят по различни части на тялото, напр. лице, ръце, крака или в областта на гениталиите – всяка част от тялото може да бъде засегната от различен вид брадавици.

^ обратно към въпросите


Как изглеждат брадавиците?

Брадавичните вируси са около 70 различни вида, обединени под името HPV (човешки папилома вируси). Само в Германия, около 750 000 души всяка година са ново-инфектирани с HPV. За определяне на точния вид брадавица е необходимо провеждането на лекарска консултация, тъй като различните видове брадавици, обуславят различно лечение.
Отделните видове брадавици се различават по обичайното си място на развитие. Полусферичните брадавици обикновено се появяват върху ръцете. За разлика от тях, брадавиците върху лицето обикновено са плоски и гладки и леко червеникави. Често по повърхността на брадавиците се наблюдават малки черни точици и обикновено формират мозайчна структура. Само вземането на тъканна проба може да потвърди категорично вида на дадена брадавица.

^ обратно към въпросите


Как се появяват брадавиците?

Брадавичните вируси могат да проникнат през най-малкото нараняване на кожната повърхност. След няколко седмици те започват да формират разрастването на кожната повърхност. Вирусите могат да достигнат до други участъци на кожата или да инфектират други хора. При подходящи условия на размножаване, брадавиците могат да причинят инфектиране и без наличие на директен контакт, например в плувните басейни.

^ обратно към въпросите


Всеки ли може да се зарази?

Всеки от нас може да бъде инфектиран. Децата са особено уязвими, тъй като тяхната имунна система все още не е напълно развита. Хората с така наречените атопични състояния, като алергичен дерматит, невродермит или сенна храма, са особено чувствителни. При тях способността на кожата да ограничава вирусните инфекции е понижена. Хората със студени и влажни ръце и крака, също са по-склонни към лесно инфектиране с брадавични вируси. Инкубационният период или времето между инфектирането и първите признаци на брадавици е различно: от 4 седмици до 8 месеца.

^ обратно към въпросите


Обикновени брадавици или кокоши трън?

Нашите баби често ги наричат „кокоши трън”.
Сред медицинските специалисти този вид се нарича обикновена брадавица или verruca vulgaris (на латински) и е един от най-често срещаните видове брадавици .
Тя представлява твърд, надигнат, гладък възел, образуващ с времето мазолесто-подобна повърхност, като засяга най-често ръцете и ходилата. Причинителите често проникват от външната среда чрез одраскване, което води до вторично разрастване. Дори незабележимо одраскване или нараняване на кожата позволява на вирусите да проникнат във вътрешните слоеве.
Обикновените брадавици са кръгли или с неправилна форма, като техния по-тъмен цвят ги отличава от заобикалящата кожа. Отслабването на имунната система благоприятства тяхното развитие.

^ обратно към въпросите


Защо да премахваме брадавиците?

те са неприятни на вид
силно заразни - често за кратък интервал от време може да се увеличи броят им върху двете ръце и стъпалата
болезнени, когато са разположени по ходилата
при развитие в областта на нокътното ложе, могат да доведат до падане на нокътната плочка и болка.
понякога брадавиците изчезват без видима причина.
своевременното им отстраняване намалява вероятността брадавиците да се появят по други части на тялото или да инфектират други хора.

^ обратно към въпросите


Къде най-често мога да се заразя с брадавични вируси?

Плувни басейни
Помещенията за къпане
Съблекалните
Сауните
Физкултурни салони и фитнес зали
Не проветриви обувки: като гумени обувки (ботуши) или спортни обувки (гуменки, маратонки)
Продукти за поддържане на кожата, използвани и от други хора.
► Възрастните могат да развият имунитет към причинителите на брадавиците, който да ги предпази от инфектиране в по-късен етап.

^ обратно към въпросите


Какво стимулира развитието на инфекцията с брадавичните вируси?

Отслабване на имунната система
Психическо напрежение
Физическото натоварване
Голяма хирургична операция
Бременност
Заболявания
Рискът от инфекция нараства при предварително увреждане на кожната бариера, напр. при потене, изстудяване или нарушена циркулация. Брадавичните вируси проникват по-лесно през изтъняла, суха кожа.
Кървящите брадавици са силно инфекциозни, поради което е много важно да не се разчесва кожата около тях.

^ обратно към въпросите


Необходимо ли е брадавиците да се отстраняват?

В разказите на възрастните жени, често присъстват различни „заклинания”, които карат брадавиците да изчезнат, но това е само една по-безобидна версия.
Опитите за хирургично самолечение с помощта на различни игли, ножици или режещи инструменти, крият реална опасност и могат да навредят.
Понякога брадавиците изчезват без видима причина.
Своевременното им отстраняване намалява вероятността брадавиците да се появят по други части на тялото или да инфектират други хора.

^ обратно към въпросите


Какви начини за премахване на брадавици се използват?

Амбулаторно лечение от дерматолог или семеен лекар

Замразяване /криотерапия/ с течен азот
Лазерна терапия
Хирургично отстраняване с помощта на хирургимни инструменти

Недостатъци

Хирургичното лечение или криотерапията могат да оставят белези
Необходими са няколко посещения при лекар, често с дълъг интервал помежду им
Болка по време на терапия, появата на пигментации, кожно дразнене
Страх и стрес, особено при децата

Домашно лечение на обикновените брадавици /кокоши тръни/

Обикновените брадавици могат да бъдат третирани в домашни условия с продукти, съдържащи оцетна киселина, като например Ацетокаустин разтвор.
При каквито и да било съмнения относно вида брадавици или начин на третиране е важно да се направи консултация с лекар.

Домашна грижа - предимства

Ацетокаустин се нанася локално само веднъж седмично
Третирането е безболезнено, когато стриктно се спазват указанията за приложение
Брадавицата изчезва напълно слой по слой
Децата не се страхуват от манипулацията
Не се налага продължително чакане пред лекарски кабинети

^ обратно към въпросите


Как се прилага Ацетокаустин разтвор?

Преди нанасяне на продукта, здравата кожа около брадавицата задължително се покрива плътно с добре прилепващо мазило (вазелин или цинкова паста). По този начин здравата кожа около подлежащата на третиране зона се предпазва от изгаряне.
След това, с помоща на апликатора, върху брадавицата се поставя малко количество от Ацетокаустин. Тъй като Ацетокаустин има силно изразен изгарящ ефект (хидролизира протеините), необходимо е само леко докосване на брадавицата с апликатора и оставянето й да изсъхне след това. През следващите седем дни, монохлороцетната киселина разтваря горната повърхност на брадавицата, като образува коричка. Киселината има свойството да разтваря само горния слой на брадавицата, което понякога определя необходимостта от неколкократно повтаряне на процедурата до пълното изчезване на брадавицата.

^ обратно към въпросите


Кои са предимствата на Ацетокаустин?

Без болка при нанасяне
Лесно и безопасно използване благодарение на новия дизайн на контейнера и апликатора
Безопасно съхранение поради наличието на защитена от деца капачка
Ацетокаустин се прилага за кратък период от време
При нанасяне веднъж седмично, съгласно препоръките, в повече от случаите за отстраняване на брадавицата са необходими най-много 5 манипулации

Важно!
Моля, използвайте без лекарско предписание, само в случай на обикновени брадавици /кокоши тръни/ върху ръцете и краката. Брадавиците в областта на лицето или гениталиите трябва да се лекуват само от лекар!

^ обратно към въпросите

да се предпази здравата тъкан от изгаряне